zombiesarna är redan här, men har moderiktiga accessoar...

publicerat i hälsa;
Jag hör i radion att enligt en undersökning man har gjort under 3 års tid, så stör inte mobilanvändandet lektionerna. Snarare tvärtom, det är mer ett hjälpmedel då det oftast används när eleverna väntar på att nån uppgift ska presenteras. Hmmm... kan det verkligan stämma?
Måste hjärnan ständigt belastas? För det blir ju konsekvenserna. Den får aldrig mikropauser för att ladda.
Hjärnan är ju fortfarande ett organ som är relativt outforskat. Fram tills nu var man övertygade om att hjärnan ständigt förnyar hjärnans celler. Även i hög åldern.
Det kändes ändå tröstfullt.
           Så sent som 2013 kunde man läsa i en ny studie från Karolinska Institutet att omkring 1 400 nya nervceller bildas varje dygn och att tillväxten pågår ända tills den dag vi dör.
Men nu 2018 är en ny forskning säger något helt annat: nämligen att efter 13 års åldern får vi inga nybildade celler i hjärnan. ( Läs artikeln i Aftonbladet)
 
Idag sjunker ju kunskapsnivån avsevärt hos elever. Det förklaras med det ena och det andra. Skylls på invandring som drar ner genomsnittbetyget bland annat. Men att elever inte längre använder hjärnan som man gjorde förr tänker inte många. Nu behöver man inte memorera saker för allt finns ju tillgänglig i mobilen. Det är bara att googla. Uppväxande generationen tar ett steg tillbaka och kan inte längre skriva för hand, vilket är en viktig steg i vår utveckling. Finmotoriken behövas ju tränas för en hel del, bland annat till hantverksarbete, måla, rita m.m.
Forskare har kommit fram till att för första gången i människans utveckling så börjar hjärnan krympa (SvD),vilket man tidigare har märkts vid stress.
 
Jag träffar dagligen unga människor som är sjukskrivna på grund av stressrelaterade utmattning. Och de är helt slut i hjärnan.  och orkar inte mycket. Det mesta känns bara såsigt. Blir de bra igen? Vissa av dem, men inte alla. 
Jag ser hur människor kör med 200 för att hinna med allt, hur alla springer med telefonen fastvuxna i händerna för inte vill missa nåt, medan de till slut kommer missa det mesta, för de bränner ut sig alltför tidigt, och inte alla gånger kan man heller återhämta sina krafter. Zombielivet börjar närma sig för allt fler.
Ta en skön promenad utan din mobil i högsta hugget.
 
 

Taggar: hjärna, hälsa, stress, utbrändhet;

Kommentera inlägget här :